Vuodet 1990-1999

1990

Puheenjohtaja: Tapani Virtanen
Johtokunnan jäsenet: Jouko Perälä, Seija Nieminen, Ulla Koivulahti, Harri Kaukovuo, Toivo Takala, Mika Väätäinen

Toiminta

Vuonna 1990 yhteistoiminta muiden kanssa jatkui. Taitotieto Oy:n kanssa suunniteltiin tietotekniikan koulutusprojekteja. Ketkyläiset vierailivat muun muassa Tietotaajama Oy:ssä ja Computec Oy:ssä. Tietotekniikkaristeily Päijänteelle keräsi paikalle paljon jäseniä. Se järjestettiin M/S Suomettarella 23.8.1990. Ohjelmassa oli muun muassa Ketkyn puheenvuoroja ja TTL:n toiminnan esittelyä. Ketkyläisiä viihdytettiin myös perinteisellä pikkujouluaterialla syyskokouksen yhteydessä Huoneteatterissa, jossa nautittiin pöydän antimien lisäksi myös aimo annos sielunruokaa esityksen ”Juokse lempesi edestä” myötä. Näytös oli niin tulinen, että osa Ketkyläisistä virkistyi jälkeenpäin Vuorilammen saunalla avantouinnilla kahdenkymmenen asteen pakkasessa.

Tänä vuonna K-S Tietotekniikkapalkinto luovutettiin Valmet Data Oy:n toiminnanjohtajalle, Hannu Salmiselle. Puitteet olivat poikkeuksellisen komeat. Palkinto luovutettiin yhteistyössä K-S Tele Oy:n kanssa suorassa radiolähetyksessä. Samalla keskusteltiin tietotekniikan kehittämisedellytyksistä Keski-Suomessa. Myös Tietotekniikan Pro Gradu – palkinto luovutettiin. Tällä kertaa sen sai FM Antero Taivalsaari. Johtokunta kokoontui yhdeksän kertaa. Jäsenlehti ilmestyi viisi kertaa. Lisäksi Suur-Jyväskylän lehdessä oli yhdistystä esittelevä artikkeli. Jäseniä oli 31.12.1990 700 kappaletta, joista yhteisöjäseniä oli 15.

Maailmalla tapahtunutta: Microsoftin Windows 3.0 julkaistaan.

1991

Puheenjohtaja: Tapani Virtanen
Johtokunnan jäsenet: Jouko Perälä, Seija Nieminen, Päivi Immonen, Jukka Lietosaari, Harri Mäntynen, Ulla Koivulahti

Toiminta

Vuonna 1991 jäsenistö vieraili Computec Oy:ssä ja Keskisuomalaisessa.

Tietotekniikka 91- messuilla Ketkyllä oli oma messuosasto. 16.5 Ketky järjesti kaupunginkirjastossa paneelikeskustelun aiheesta ”vastaako tietotekniikan koulutus yritysmaailman tarpeita”. Windowsin läpimurto näkyi jäsentapaamisessa, jonka aiheena olivat graafiset käyttöliittymät. Paikalla oli yli viisikymmentä asiasta innostunutta Ketkyläistä. Ketkyläinen 4/91 kirjoitti illasta seuraavasti: ”Graafiset käyttöliittymät jakaantuvat tällä hetkellä seuraaviin päätuotteisiin: MS Windows eri versioineen, IBM/OS2, IBM:n ja Applen yhteistuotteet, Open Look ja OSF/MOTIF eli ns. x-liittymät. Näiden valmistajien välillä vallitsee varsin kiivas kamppailu markkinaosuuksista, joten lähivuosina nähdään, mitkä tuotteet selviytyvät voittajina kamppailusta ja jatkavat edelleen kehittymistä kohti uusia vaatimuksia”. MS Windowsista kerrottiin seuraavaa: ”…Windows 3.1 on noin kaksi kertaa tehokkaampi kuin nykyinen versio; tämä on saatu aikaan mm. siten, että Windows ohittaa BIOSin ja DOSin oman levynkäsittelyn. Siinä tulee olemaan myös tuki multimediaa varten. Erityisesti ohjelman toimintavarmuus tulee lisääntymään eikä nykyisen kaltaisia ohjelmavirheitä tulla päästämään myyntiversioon…”. Paikalla oli useita yritysmaailman edustajia Tekesiltä, HP:ltä ja DEC:iltä. Ketkyläisiä hemmoteltiin jälleen perinteisellä pikkujoululla Huoneteatterilla teatteriesityksellä ”Toukokuun lumi”.

K-S Tietotekniikkapalkinto myönnettiin Keuruulaiselle Tietotekniikan lehtorille Jyrki Leijalalle. Tietotekniikan Pro Gradu -palkinto myönnettiin Kirsti Korhoselle tutkielmasta, jonka aihepiiri oli tietokoneavusteinen suunnittelu. Dumppi ry:lle myönnettiin 5000 markan avustus ja 2000 markan koroton laina kopiokoneen hankintaa varten. Johtokunta kokoontui kymmenen kertaa. Jäsenlehti ilmestyi kolme kertaa, joista yksi oli kaksoisnumero. Jäsenistölle postitettiin lisäksi ylimääräisiä jäsenkirjeitä. Tänä vuonna henkilöjäsenen lehtipakettiin kuuluivat: Tietoviikko ja Tietotekniikka. Jäsenyyden hinta oli 98 markkaa.

Maailmalla tapahtunutta: Linuxin kehitys alkaa kun Linus Torvalds lähettää comp.os.minix news -ryhmään ilmoituksen 5.10.1991.

1992

Puheenjohtaja: Ulla Koivulahti
Johtokunnan jäsenet: Jouko Perälä, Harri Kaukovuo, Minna Erkkilä, Atso Vesterinen, Seppo Kortelainen

Toiminta

Vuosi oli Ketkyn historian kahdeskymmenes. Taivalta juhlittiin syyskokouksen ja pikkujoulujen yhteydessä perinteisesti Huoneteatterilla teatteriesitys ”Perintöleikkiä” katsoen. Johtokunta kokoontui kymmenen kertaa. Jäsentapaamisia järjestettiin innokkaasti. Niiden aiheena olivat: Vierailu Killerjärven raviradalla, Tietoliikenne tänään -tilaisuus, Perustiedot olioista -tilaisuus, Oliovälineet, C++ ja kokemuksia olio-ohjelmoinnista -tilaisuus ja lopuksi Sähköpostit, tietoverkot ja tietoverkkojen palvelut -tilaisuus. Tietotekniikan liitto myönsi Ketkylle 10 000 markan avustuksen. Tällä rahalla hankittiin tietokone, jolla pidettiin yllä jäsenrekisteriä ja taitettiin Ketkyläinen jäsenlehteä. Tietotekniikan Pro Gradu -palkinto myönnettiin Janne Ropposelle tutkielmasta, joka käsitteli riskienhallintaa tietojärjestelmäprojektissa. Johtokunta kokoontui kymmenen kertaa.

1993

Puheenjohtaja: Ulla Koivulahti
Johtokunnan jäsenet: Jari Lehmonen, Harri Kaukovuo, Petri Otranen, Seppo Kortelainen, Atso Vesterinen

Toiminta

Vuonna 1993 toiminta jatkui aktiivisena. Ketkyllä oli oma osasto Tietotekniikka 93 -messuilla. Samalla järjestettiin koulutustilaisuus ja klubi-ilta. Jäsentapaamisien perinne jatkui tapaamiselta, joka oli otsikoitu pysäyttävästi nimellä ”Tietoliikenne”. Jäsenistön määrä kehittyi suotuisasti ja ylitti 700 henkilön rajan. Erityisen kiitettävä oli opiskelijajäsenten määrä, joita oli 285 kappaletta. Jäsenlehti ilmestyi neljä kertaa. Lisäksi jäsenistölle postitettiin ylimääräisiä jäsenkirjeitä tiedottamisen tehostamiseksi.

1994

Puheenjohtaja: Harri Kaukovuo
Johtokunnan jäsenet: Jari Lehmonen, Paula Kärkkäinen, Pasi Raatikainen, Marjut Kaistinen, Matti Niemi, Päivi Kähönen

Toiminta

Toimintavuosi 1994 oli monin tavoin mielenkiintoinen. Yhdistysteknisesti hankala hallituksen jäsenten irtaantuminen toiminnasta kesken vuoden toteutui. Tähän oli syynä yhden jäsenen muutto Espooseen töihin Oraclelle ja toisen pääsy kadettikouluun. Vuonna 1986 ostettu osuus Keski-Suomen Taitotieto -nimisestä osakeyhtiöstä mitätöityi, kun yritys haettiin konkurssiin. Tiede ja Mikrot -niminen yhdistys lakkautettiin. Jäljelläolevat jäsenet toivotettiin erittäin lämpimästi mukaan Ketkyn toimintaan. Ketkyläinen-lehti ei ilmestynyt tänä vuonna. Tiedotus hoidettiin E-kirjeiden avulla.

Nopeasti yleistyvä ilmiö nimeltä Internet herätti kiinnostusta. Ketky neuvottelikin sopimuksen Jyväskylän yliopiston kanssa edullisista internetyhteyksistä. Vuosimaksun suuruudeksi sovittiin 200 markkaa. Yhteys kiinnosti kuuttakymmentä jäsentä. Ketkyn järjestämä yrittäjäpäivä Jyväskylän kauppaoppilaitoksella kiinnosti myös. Sen aiheina olivat muun muassa työosuuskunnat ja työelämän muutokset. Yritysvierailuja tehtiin Jyväskylän Konttorikoneelle ja Helsingin IBM:n ja Oraclen toimipaikkoihin. Softamessuille Helsinkiin ilmoittautui 53 henkilöä. Pikkujoulut vietettiin perinteisesti huoneteatterilla. Jouluruuan lisäksi viihdykettä tarjosi aiheista ikuisin, näytelmä ”Rakkaus”.

1995

Puheenjohtaja: Päivi Kähönen
Johtokunnan jäsenet: Ulla Koivulahti, Marjut Kaistinen, Markku Jaatinen, Matti Niemi, Jukka Kemilä, Marko Näivö, Timo Bister, Jari Tynys

Toiminta

Vuosina 1995, 1996, 1997, 1998 ja 1999 toiminta oli vilkasta. Yritysvierailuja järjestettiin muun muassa Jyväskylän Konttorikoneelle (yhdistetty vierailu ja kevätkokous), jossa mukana oli myös Tietotekniikan liiton uusi toiminnanjohtaja Marja-Terttu Tyynelä, Jyväskylän teknologiakeskukseen (Arrow Engineering, Daser Oy, MetaCase Consulting ja Relatech), Nokia Recearch Centeriin ja Digitaalisen median Instituuttiin Tampereella. Esitelmiä, esittelyjä ja kursseja järjestettiin muun muassa: IBM:n OS/2 Warp ja LanServer, jossa paikalla oli 65 henkilöä. Markku Jaatisen pitämälle Internet-luennolle Jyväskylän kauppaoppilaitoksella osallistui 180 asiasta kiinnostunutta kuulijaa. Oraclen oliotietokannat ja sovelluskehitysvälineet, Visual Basic -kurssi, Borlandin kehitysvälineiden esittely, Työryhmäohjelmistojen esittely kauppaoppilaitoksella marraskuussa. Lisäksi Ketkyllä oli oma osasto Tietotekniikka 95-messuilla Jyväskylän messukeskuksessa.

Ketkyläisessä 3/95 kerrottiin messukokemuksista seuraavasti. ” Jyväskylän messukeskuksessa järjestettiin kesällä 3.6-15.6 Tietotekniikka’95 / Yrittäjyys’95 / Caise ’95 -messut, joille Ketky osallistui omalla osastollaan. Näytteilleasettajia oli kaiken kaikkiaan 80 osastolla noin 100. Ketkyn osastolla esiteltiin KETKYn ja yleensäkin Tietotekniikan liiton toimintaa. Jaossa oli esitteitä, lehtiä ja muuta kirjallista materiaalia. Messuvieraille kerrottiin yhdistyksen toiminnasta, tulevista tapahtumista sekä Tietotekniikan liiton jäseneduista. Suurimmat osastot olivat paikallisten ATK-yritysten valtaamia, joilla esiteltiin lähinnä tietotekniikka-alan laitteistoja ja sovelluksia. Pienemmillä osastoilla oli erilaisia yrittäjyyteen ja jopa koulutukseen liittyviä näytteilleasettajia. Messut alkoivat tiistaina klo 10 rauhallisissa merkeissä, kunnes kutsuvierastilaisuus alkoi lähestyä kello 18.00. Tällöin KETKYn osastolla oli mahdottomasti vipinää johtuen kenties tarjolla olleista erittäin herkullisista coctail-tikuista, suolapähkinöistä ja juomasta (tosin alkoholittomasta sellaisesta). Kutsuvierastilaisuuden kenties puhujina olivat kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ja Robert Zuker (Fore Systems Inc., Amsterdam). Virallinen kutsuvierasilta päättyi 21.00, jonka jälkeen messuvieraat siirtyivät Jyväskylän Sataman Yöhön jatkamaan messutunnelmia. Seuraavat kaksi messupäivää osoittivat, että KeTKY ei ole yhdistyksenä läheskään kaikkien ihmisten tietoisuudessa. Tämä ei toki ollut ihmekään, koska esimerkiksi samaan aikaan järjestetyillä Yrittäjyys-messuilla vieraili runsaasti ihmisiä, joille ATK on vieraampi alue. Messuilla näkyminen tuntui mielekkäältä tutustuttaa uusia ihmisiä yhdistyksemme toimintaan ja pyrimme myös tulevaisuudessa olemaan mukana mahdollisuuksien mukaan paikallisilla alan messuilla. Meillä oli myös myynnissä Suomen ATK-kustannus Oy:n kirjoja, joista tietyt (VB 3.0, Word 6.0…) osoittautuivat varsin halutuiksi. ATK-kustannuksen yhtenä omistajanahan toimii Tietotekniikan liitto. Kirjat saatiin Tietotekniikan liitosta lahjoituksena ja saadut tulot käytetään KeTKYn toiminnan hyväksi. Kaiken kaikkiaan saimme messuilta sen, mitä lähdimme hakemaankin: jaoimme informaatiota toiminnastamme kiinnostuneille, hankimme kokemusta toiminnan edistämiseksi ja keräsimme uusia aktiivisia jäseniä.”

Perinteiseen tapaan vietettiin syyskokous ja pikkujoulut Huoneteatterilla 1.12.1995. Ketkyläisiä hemmoteltiin teatteriesityksellä ”Onnellinen Sakari”. Jäseniä oli vuoden loppupuolella 984.

Tämän lisäksi aikakautta voisi jälkikäteen kutsua Markku Jaatisen Ketkyläisen kultakaudeksi. Ketkyläinen oli poikkeuksellisen paksu ja hyvätasoinen. Lehti sai tunnustusta myös liitolta apurahan muodossa. Lehti ilmestyi neljä kertaa vuodessa A4-kokoisena ja vuosittainen sivumäärä kohosi 120-150 sivun välille.

Vuonna 1995 Ketkyläiset saivat alennuksia yhdestätoista paikasta. Yritysten alakirjo oli mittava. Ketkyläiset saivat alennuksia muun muassa kalusteita, parturi-kampaamon palveluista, kauneudenhoidosta sekä Jyväskyläläisistä ATK-liikkeistä ja erilaisista koulutustapahtumista.

Maailmalla tapahtunutta: Microsoft Windows 95 julkaistaan.

1996

Puheenjohtaja: Risto Palmu
Johtokunnan jäsenet: Vesa Nieminen, Janne Hansen, Markku Jaatinen, Jouni Hynynen, Matti Huttunen, Pasi Korhonen, Markku Koivisto

Toiminta

Vuoden 1996 aikana toiminta jatkui aktiivisena. Ketky saavuttikin Tietotekniikan liiton kuudenneksi suurimman alayhdistyksen aseman. Kevätkokous vietettiin K-S Kotitalousopettajaopistolla 20.03., jossa oli myös Kestel ISDN-esittely. Markku Jaatinen jatkoi supersuosittujen luentojen sarjaa Kauppaoppilaitoksen auditoriossa 27.03. Aiheena oli tällä kertaa Windows NT jokapäiväisessä käytössä. Vierailuja tehtiin Valmet Rautpohjan tehtaille 06.11. ja Keskisuomalaiselle 08.05., jossa tutustuttiin ATM-verkkoon. Kursseina olivat ensimmäistä kertaa järjestetty huippusuosittu etikettikurssi ja erityisen ajankohtainen WWW-sivujen suunnittelu 22-23.10. Syyskokous oli tällä kertaa poikkeuksellisen komea. Se vietettiin Silja Europalla 07-08.12 pikkujouluja juhlien. Hallitus kokoontui kahdeksan kertaa.

Ketkyn sivusto oli vuonna 1996 sijoitettu Jyväskylän yliopiston koneelle.

Samalla päätettiin lopettaa Ketkyläisen paperimuotoinen julkaiseminen. Parhaimmillaan 1 300 kappaleen painokseen yltäneen lehden postittaminen söi kohtuuttoman osan rajallisista taloudellisista resursseista. Syyskokouksen yleisö oli kuitenkin huolestunut siitä miten yhteys Ketkyyn säilyy. Ketkyläinen olikin saanut vuosien varrella uskollisia ystäviä. Jäsenistöä rauhoiteltiin Ketkyn www-sivuihin panostamalla. Yhdistystä pitkään palvellut uskollinen ystävä, kloonimallinen 386-tietokone ja matriisikirjoitin myytiin. Tänä vuonna jäseniä oli 941. Panostus toimintaan ja Ketkyläiseen tuotti tulosta.

1997

Puheenjohtaja: Risto Palmu
Johtokunnan jäsenet: Pasi Korhonen, Markku Koivisto, Jukka Kervinen, Vesa Nieminen, Matti Huttunen, Olavi Heiska, Harry Upmal

Toiminta

Vuoden 1997 toiminta suuntautui vahvasti 25-vuotisen Ketkyn taipaleen juhlimiseen ja historian dokumentointiin.

Tämän tuloksena syntyi teos Ketky ry 25 vuotta. Se kartoitti erinomaisella tavalla kuluneet vuodet. Vuoden 1997 toimintaa onkin aluksi hyvä kuvata kirjasta otetuin lainauksin.

Osa puheenjohtajan tervehdyksestä juhlajulkaisuun: ”Onko meillä sitten tietotekniikan kulttuuria? On toki, 1000 jäsenen Ketky ry, edustaa merkittävää kulttuuritekijää Keski-Suomalaisessa tietotekniikan kehityksessä. Yhteydet valtakunnalliseen Tietotekniikan Liitto ry:hyn ja yhteistyö eri osapuolten kesken on poikinut satoja tapahtumia, koulutusta, ekskursioita, ammattilaisten toisiinsa tutustumista ja erilaisia jäsenistön aktiviteetteja, joista vähäisimpänä ei voi pitää alan kehityksen jatkuvaa seurantamahdollisuutta, jonka tarjoaa jäsenmaksun vastikkeena saatava alan lehdistö Tietotekniikan liitto ry:n ja uusimpana sähköposti ja kotisivupalvelut Ketky ry:n toimesta. Tästä on hyvä jatkaa.

Tarkemmin ajatellen Ketky on kuin ihannetyönhakija, 25-vuotias, 25 vuoden kokemuksen kaikilla keskeisillä tietotekniikan lohkoilla omaava: kaupan-, hallinnon-, tekniikan-, opetuksen-, tutkimuksen- ja kehitystoiminnan sektoreilla suurkoneympäristöstä mikroverkkoihin, laidasta laitaan, kielitaidon ollessa kova ja tutkintojen ollessa kunnossa aina maisterista tohtoriin saakka. Että sillä lailla. Kannattaa 25-vuotiaan juhlia ja pitää kuntoa yllä myös seuraavaa 25 vuoden taivalta varten. Hyvää seuraavaa 25-vuoden taivalta toivottaen.”

Osa kaupunginjohtaja Pekka Kettusen tervehdyksestä juhlajulkaisuun ”Tietotekniikan liitto jäsenyhdistyksineen, toimikuntineen ja työryhmineen mahdollistaa tärkeän yhteistyön julkishallinnon, tietotekniikan hyväksikäyttäjien, eri toimijoiden sekä atk-ammattilaisten kesken. Liiton merkitys valtakunnallisena vaikuttajana tietotekniikan alaan liittyvien suositusten ja lakien valmistelussa on merkittävä. Paikallisyhdistykset mahdollistavat alueellisten hankkeiden eteenpäin viemisen kansalliselle tasolle. Minulla on ilo Jyväskylän kaupungin puolesta onnitella 25 vuotta täyttävää Keski-Suomen Tietojenkäsittely-yhdistys ry:tä ja toivottaa menestystä jatkossakin alueellisena verkostoitumisen mahdollistajana ja edistäjänä.”

Osa Tietotekniikan liiton tervehdyksestä juhlajulkaisuun: ”Tietoyhteiskunta vaatii onnistuakseen paikallista yhteistyötä, joka onnistuu vain ihmisiltä ja heidän muodostamiltaan yhteisöiltä, jotka tuntevat paikalliset olosuhteet ja tarpeet. Ketkyn ja Ketkyläisten vaikuttaminen ja osaaminen tukevat tätä rakennustyötä. Ja tässä rakennustyössä Ketkyllä on myös käytettävissään kansallinen ihmisverkko – Tietotekniikan liiton muodostama liittoyhteisö. Aikuisella Ketkyllä on yhä suurempi vastuu ja hyvät mahdollisuudet edistää Keski-Suomalaista hyvinvointia omalla aktiivisella toiminnallaan.”

Toiminta oli juhlakirjan kokoamisen taakasta huolimatta normaalia. Hallitus kunnostautui jäsenrekrytoinnissa nimeämällä kaksi tiedottajaa ja kaksi jäsenasiamiestä. 20.02.1997 Ketkyllä oli liiton ilmoituksen mukaan jäseniä 995. Tuolloin Ketky oli kuudenneksi suurin alayhdistys Tietotekniikan liitossa. Vierailevat luennoitsijat järjestivät maaliskuussa 1997 ”Internet-yhteys, Frontpage 97 ja Ms Internet Information Server” -nimisen koulutustilaisuuden. Tilaisuus oli jäsenistölle ilmainen. Samaan hintaan mukaan sai ”Tee kotisivu”-nimisen kirjan. Markku Jaatinen jatkoi suosittujen luentojen sarjaa. Tällä kertaa luennon aiheena oli ”Windows NT tänään ja huomenna”. Se järjestettiin Kauppaopistolla toukokuun alussa. Etikettikurssi järjestettiin jälleen Jypolin Mankolassa. Kaksipäiväisellä kurssilla tutustuttiin hyvän ja luontevan käytöksen eri puoliin. Mukaan kuului luonnollisesti ruokakulttuuri juhla-aterialla ja asiaankuuluvat juomat. Jäsenistölle tapahtuman hinta oli 100 markkaa. Jäsenistö pääsi messumatkalla KT-97 & Windows World -messuille Helsinkiin 23.5.1997. Hinta Ketkyläisille koko päivän matkasta oli 50 markkaa. 6.11. järjestettiin Kauppaoppilaitoksella ”Pankkien mikromaksujärjestelmät ja kaupankäynti”-luentotilaisuus.

Tänä vuonna Ketkyn www-osoite myös muuttui. Uusi osoite otettiin Jyväskyläläisestä Online Solutionsista. Se oli aluksi muotoa www.ketky.solutions.fi. Myöhemmin samana vuonna Ketky siirtyi oman domaininsa alle tuttuun osoitteeseen www.ketky.fi. Ketky antoi myös jäsenille edulliseen hintaan mahdollisuuden päästä Internetiin. Tämä tehtiin myös yhteistyössä Online Solutionsin kanssa. Tässä Ketky antoi jäsenistölle erikoisetuja, kuten kirja ja romppu, ja tuki noin puolet tuolloin melko kalliin internet-yhteyden hinnasta. Hallitus kokoontui 11 kertaa. Tämän lisäksi erillinen juhlatoimikunta kokoontui erikseen. 25-vuotista taivalta juhlittiin 5.12.1997 Jypolin Mankolassa. Juhlaan kuului maittava juhlaillallinen ja Ketkyn pitkäaikaisen puheenjohtajan Hannu Salmisen puhe. Ohjelmassa oli lisäksi esityksiä muun muassa seuraavista: tietokonemusiikki, 3D-grafiikka, keinotodellisuus ja kuvapuhelinyhteys. Mukana juhlassa oli noin 50 jäsentä.

1998

Puheenjohtaja: Markku Koivisto
Johtokunnan jäsenet: Markku Hänninen, Jukka Kervinen, Hanna Rajala, Tapani Vihijärvi, Kristiina Savolainen, Pasi Korhonen, Leo Kolari

Toiminta

Vuonna 1998 Ketky sai itselleen arkistotilaa Suomen tietojenkäsittelymuseon tiloista. Siellä Ketkyllä on isokokoinen lukittu kaappi, jonne kootaan kaikki Ketkyyn liittyvät asiapaperit. Kaappi saatiin lahjoituksena Jypolilta. Hallitus lähetti kaikille vuoden 1998 jäsenille Ketky 25-juhlajulkaisun. Jäsenille järjestettiin myös kysely, jossa kyseltiin muun muassa heidän kotikoneidensa muistin määrää. Tärkeimmät kyselyn tulokset olivat kuitenkin vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Oletko osallistunut Ketkyn järjestämiin tilaisuuksiin? Tähän 40 % vastasi kyllä.
Aiotko osallistua Ketkyn järjestämiin tilaisuuksiin? Tähän 81 % vastaajista vastasi kyllä. Tämä on huikea kiitos toiminnan laadusta ainakin kysyttynä ajanjaksona.

Hallitus kunnostautui myös ehdottamalla uutta kannustinta, kunniajäsenyyttä. Ketkyn ensimmäinen kunniajäsenyys myönnettiinkin Riku Meskaselle syyskokouksen yhteydessä. Myöntämisperusteena oli ilman taloudellista korvausta järjestetyt erinomaisesti sujuneet Unix-koulutukset. Hanna Rajala jatkoi Dumpin perinnettä antaa puheenjohtajansa Ketkyn käyttöön seuraavaksi vuodeksi. Ketky jatkoi myös edellisten vuosien perinnetta pitää kokouksia erilaisten yritysten kokoustiloissa. Järjestäytymiskokous pidettiin SWE Software Engineersin kokoustiloissa. Muita paikkoja olivat muun muassa Bowne Global Solutions Finlandin tilat. Hallituksen kokouksessa 4/98 Markku Koivisto ehdotti Pro Gradu-palkinnon uusimista. Tässä mallissa palkinnon nimi olisi päättötyö-palkinto, joka voitaisiin jakaa ammattikorkeakoulujen ja yliopiston opiskelijoille. Selvitysryhmä asian tiimoilta perustettiin. Samoin tietotekniikkapalkintoa oltiin uusimassa muuttamalla sen rajausta. Uudessa palkinnossa olisi tärkeintä alueen tietoteknisen osaamisen ja innovoinnin parantaminen.

Myös liiton suuntaan oltiin aktiivisia. Ketky ehdotti liiton syyskokouksen asiaohjelmaksi radikaaleja muutoksia liiton ja alayhteisöjen välisen toiminnan uudistamiseen. 15.10.1998 Tietotekniikan liitolle lähetetyssä kirjeessa ehdotettiin opiskelijaedustusta Liittoon. Yhdistyksen kevätkokous pidettiin Jyväskylän aikuiskoulutuskeskuksen auditoriossa. Paikalla oli yksitoista henkilöä ja kaksikymmentä Jaikolaista kuunteluoppilaina. Markku Jaatinen piti illan aikana esitelmän aiheesta Intranet. Matti Lintunen piti lisäksi esitelmän aiheesta tietokoneohjelmien lokalisointi. 8.4. Ketky järjesti esitelmätilaisuuden tietoturva-aiheesta. Paikkana oli Jyväskylän aikuiskoulutuskeskus. Illan aikana kuultiin Pasi Korhosen esitelmä tietoturvasta ja V-P Paanasen esitelmä tekijänoikeuksista internetissä. Ketkyläisille tarjottiin myös pientä purtavaa raskaan hengenravinnon keventämiseksi. 21.4. pidetty Linux-kurssi herätti Ketkyläisten kiinnostuksen (40 osallistujaa) ja jatkoa toivottiin. Syksyllä huutoon vastattiin. 21-22.10 Jyväskylän Mattilanniemessä luennoitiin yhteistyössä yliopiston ATK-keskuksen ja Kampus Datan kanssa kahtena iltana Linux-asennuksen saloista (56 osallistujaa). Tapahtuma maksoi jäsenille 80 markkaa per henkilö. Hintaan sisältyi kahvitus molempina iltoina, monistenippu, tietokonelehti 10/1998 ja RedHat 5.1 asennuslevy.

Perjantaina 13.11. Ketky järjesti Ravintola Priimuksen auditoriossa seminaarin. Aiheina olivat ”Sähköinen kaupankäynti” ja Vuosi 2000-ongelmat”. Jäsenistölle hinta oli 250 markkaa, johon kuului lounas ja ”Elektroninen kaupankäynti”-niminen kirja. Syyskokous ja pikkujoulut järjestettiin Sonera Oy:n saunatiloissa Jyväskylän Kilpisenkadulla. Aluksi Soneran toimintaa esiteltiin lyhyesti. Sen jälkeen pidettiin vielä lyhyempi syyskokous. Lopuksi nautittiin Soneran saunasta ja saunatarjoilusta. Saunan jälkeen oli vuorossa herkkuja notkuva joulupöytä, josta ei ollutkaan niin kiire pois. Läsnä oli 12 Ketkyläistä. Tietotekniikan liiton antaman ilmoituksen mukaan Ketkyläisiä oli joulukuun lopussa 1040. Ketky tuki paikallista tietoteknistä kehitystä yhteensä 8000 markan avustuksella. Tällä kertaa onnellinen edunsaaja oli Dumppi, jonka 30-vuotisjuhlaa tuettiin. Ketkyn edustaja kävi viemässä myös lahjan pitkäaikaiselle yhteistyökumppanillemme. Tällä kertaa heitä muistettiin isolla pullolla kuohuviiniä. Online Solutions myönsi alennuksia Ketkyläisille, jotka halusivat ottaa internet-yhteyden.

1999

Puheenjohtaja: Jukka Kervinen
Johtokunnan jäsenet: Pasi Hämäläinen, Markku Hänninen, Leo Kolari, Nina Rimpilä, Kristiina Savolainen, Tapani Vihijärvi

Toiminta

Vuonna 1999 toiminta oli jälleen kerran vilkasta. Vuonna 1998 järjestetyt Linux-koulutukset herättivät Ketkyläisten jatkuvan kiinnostuksen aihetta kohtaan. 10.3. järjestettiinkin kirjaston kerhohuoneella Linux-käyttäjien ensimmäinen kokoontuminen. Tarkoitus oli selvittää olisiko aiheesta Ketkyn kerhotoimintaan. Ketky järjesti myös Linux Journal nimisestä lehdestä yhteistilauksen jäsenten kanssa. Yhteistilaus toi rahanarvoisen alennuksen Ketkyläisille. Tilaisuuteen tarttui 15 Linux-kipinän tartuttamaa Ketkyläistä. Yhdistyksen kevätkous järjestettiin 17.3 tällä kertaa poikkeuksellisessa paikassa – Elokuvateatteri Fantasiassa. Kokouksen jälkeen jäsenille tarjottiin elokuvanautintoa popcornin ja juoman kera. Elokuvana oli romanttinen Tom Hanksin ja Meg Ryanin tähdittämä komedia ”You´ve got Mail”. Paikalla oli 50 Ketkyläistä. Hallituksen kokouksessa 4/99 ehdotettiin idean viemistä entistä pidemmälle. Ehdotettiin ”hanki jäsen, saat elokuvalipun”-kampanjaa. 17.3. paikallinen tähtienharrastusyhdistys Sirius kertoi digitaalisesta tähtikuvauksesta teoriassa ja käytännössä. 10.4. järjestettiin Linux-install party, jossa osanottajat saivat ilmaista Linux-aiheista materiaalia. 21.4. Kauppaoppilaitoksen auditoriossa järjestettiin Beos-käyttöjärjestelmän esittely. Osallistujat saivat lisäksi BeOs-demoromppuja ja muuta aiheeseen liittyvää promootiotavaraa. 5.5. Jyväskylän yliopiston Jorma Kyppö kertoi kehittämästään kolmishakista. Mika Westerholm esitteli myös tilaisuudessa ohjelmoimaansa Java-versiota siitä. 21.5. Ketkyläiset pääsivät kokeilemaan värikuulaottelua Jyväskylän lähimetsissä. Ottelun jälkeen tarjottiin saunailta ja makkaraa. Syyskauden ensimmäinen koulutus oli kolmi-iltainen Keilailukurssi marraskuussa. Ketkyläiset pääsivät tutustumaan keilailun saloihin ilman maksua. Tilaisuus järjestettiin Jyväskylän keilahallissa, Pupuhuhdantiellä. Kurssin käyneille tarjottiin lisäksi erittäin edullista keilailupakettia hyvän harrastustoiminnan jatkamiseksi. Miekkailuseura Alléz järjesti Ketkyläisille oman miekkailukurssin. Kalpamiekkailun saloihin tutustuttiin kuusi kertaa Ketkyn piikkiin. Ketkyläisille järjestettiin Jyväskylän aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa Linux-ylläpitokurssi. Kurssin piti Suomen Ohjelmistotyö. Kurssiaiheina olivat: www, FTP, NFS, reititys, sähköposti, Linux-palvelimen tietoturva sekä kernelin ja ohjelmistojen kääntäminen. Palautetta tulvi jäseniltä Ketkylle, Ketkyltä takaisin jäsenille ja lopulta Ketkyltä Suomen Ohjelmistotyölle. Ketkyn hallitus tunsi myös huolta Ketkyläisten liikkumisesta. Tämän vuoksi Ketkyläiset saivat 10 markan alennuksen koko vuoden Kuokkalan Graniitissa olevista urheilupalveluista. Ketkyn tilaisuuksien tiedottamista kokeiltiin myös Keski-Suomalainen -lehdessä. Laskun jälkeen kokeilua ei uusittu. Ketky lahjoitti Digitaalikameran, jalustan ja muita tarvikkeita Suomen Tietojenkäsittelymuseolle. Samalla Ketky liittyi yhdistyksen kannatusjäseneksi. Ketky tuki yhteensä Keski-Suomalaisia alan ihmisiä ja yhteisöjä 10235 markalla.

Syyskokous järjestettiin ensimmäistä kertaa nykyisin perinteisin menoin. Kokous järjestettiin Cafe Elosessa kahvin ja pullan kera. Kokouksen jälkeen Ketkyläisiä hemmoteltiin elokuvalla. Se oli tällä kertaa Brosnanin tähdittämä Bond, nimeltään ”The World is not Enough”. Vuoden 1999 hinnat olivat seuraavat: Henkilöjäsen: Tietoviikko + MikroPc 340 markkaa Opiskelijajäsen: Tietoviikko + MikroPc 240 markkaa.

Maailmalla tapahtunutta -osuus perustuu pääosin Tietokone-lehden 11/2002 numerossa olleisiin tietoihin. Tiedot Ketkyn osalta perustuvat Ketky 25 vuotta-juhlajulkaisu nimiseen kirjaan, Ketkyn dokumentteihin ja jäsenten antamiin tietoihin.